Fémkerámia fogpótlás

fémkerámia fogpótlásA fogpótlás leggyakoribb módja a fém vázra égetett kerámia fogpótlás alkalmazása, amelynek nagy előnye a viszonylag alacsony ár, valamint a rövid elkészítési idő. A fogpótlás váza készülhet kobalt-króm vagy nikkel-króm, illetve nemesfémek, például arany-platina vagy ezüst-palladium ötvözetéből, de akár ötvözetlen aranyból és titánból is.

A foghiánnyal szomszédos fogak lecsiszolása után a csonkról a fogorvos pontos lenyomatot készít. A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészít egy vékony fém „sapkát”, amelyre ráégetik a többi fog színéhez igazodó kerámiát.

A régebbi fémkerámia fogpótlásokkal kapcsolatban gyakran felmerül az a probléma, hogy a fogíny visszahúzódásakor a fém váz láthatóvá válik. A „hagyományos” előkészítésnél ugyanis az volt a cél, hogy a korona széle a fogíny alá kerüljön, ezért a fog íny alatti részét csiszolták meg. A manapság használatos, vállas előkészítés esetén a fogíny széle felett kis peremet alakítanak ki, ezen „ül” a korona. Ezért a fogíny visszahúzódásával sem válik láthatóvá a fém váz.

A fémkerámia koronák esztétikai szempontból szinte tökéletesek. Az egyetlen problémát a természetes fogaknál jelentkező áttetszőség elérése jelenti. A fémkerámia fogpótlás mechanikai szilárdságát adó fém váz útját állja a fény terjedésének, viszont nem elhagyható a stabilitás csökkenése nélkül. Elülső foghiány esetén az áttetszőség hiánya zavaró lehet, ezért a metszőfogak pótlására a fémmentes kerámia korona vagy a cirkónium korona a legmegfelelőbb.

2085, Pilisvörösvár, Árpád u. 21., Tel.: 06 26 331 787