Ultrahang vizsgálat

 

Felelősség – Gondoskodás – Megelőzés

2012. október 2-tól

lehetőség privát ultrahang vizsgálatra

Ha Önnek bármilyen panasza jelentkezik, közös érdekünk, hogy időben megtörténjenek a gyógyulást elősegítő első lépések. Az ultrahang vizsgálat nem „csodaszer”, de az esetek többségében hasznos, sőt elengedhetetlen vizsgálati módszer.

Ha Ön egészségesnek érzi magát, akkor sem felesleges ezen vizsgálatokat elvégeztetni!

Ne gondolja, hogy csak az létezik, ami fáj!

Ne gondolja, hogy az életkor véd a betegségekkel szemben!

A szűrővizsgálatoknak pont az a lényege, hogy betegséget még panaszt nem okozó, korai, könnyebben kezelhető szakaszában fedezzük fel!

Mi az ultrahang vizsgálat célja?

Felmérhetők a hasi szervek megbetegedései, alkalmas az erek állapotának megítélésére, a pajzsmirigy és a nyaki, valamint egyéb testtájékok lágyrészeinek vizsgálatára. Alapvető az ízületi megbetegedések és panaszok hátterének tisztázására. Széleskörűen elterjedt vizsgálati mód, mely alkalmas – a mellkas röntgen, hölgyeknél a nőgyógyászati rákszűrés és emlő komplex vizsgálat, férfiaknál urológiai prosztata vizsgálat mellett – a hasi szervek bizonyos megbetegedéseinek korai, még panaszt ne okozó stádiumban történő kimutatására.

A módszer fizikai alapját a szervek, szövetek eltérő hangelnyelő-hangvisszaverő tulajdonsága adja. A vizsgálófejen keresztül kibocsájtott ultrahang nyaláb a különböző felületeken a szöveti tulajdonságoktól függően visszaverődik. Ezeket a vizsgálófej immár vevőként továbbítja a számítógépes rendszerbe, ahol a jelek a vizsgáló orvos számára informatív képpé alakulnak.

Sugárterheléssel, egyéb biológiai ártalommal nem jár, korlátlan mennyiségben ismételhető. Ezért áldott állapotban lévő hölgyek is vizsgálhatók (has, ízület, pajzsmirigy, stb.), de a terhességre irányuló vizsgálatot, valamint hüvelyen keresztül történő nőgyógyászati vizsgálatot – technikai okokból - nem végzünk. Előjegyzést – szakmai okokból - 14 éven felüli páciensek kaphatnak („A gyerek nem kicsi felnőtt!”)

Amennyiben a vizsgálat kérése szűrővizsgálat céljából történik (nem klinikai panasz alapján), úgy lehetőség van a vizsgálatokat kombináltan is igénybe venni. Ez kedvezőbb árfekvést jelent, mely az akciós szűrések címszó alatt is megtalálható.

Kérnénk, bejelentkezéskor legyenek szívesek jelezni a vizsgálatok pontos számát (egy vagy két ízület, has és pajzsmirigy pl.) és típusát (has vagy végtagi erek pl.), mert ezek befolyásolják az adott vizsgálathoz szükséges időtartamot is.

Hétköznap rendelési idő alatt szükség esetén azonnal tudom fogadni a pácienseket. Mivel előjegyzés alapján dolgozom, még sürgős esetben is előzetes megbeszélés szükséges.Továbbá lehetőséget biztosítok az aktuális vizsgálathoz esetlegesen további információt nyújtó, korábbi ultrahang vagy CT vizsgálatok konzultációjára.

Az vizsgálat esetleges lemondását kérem az időpont előtt 24 órával szíveskedjenek jelezni.

A vizsgálatokat a Májbetegekért Alapítvány (Fővárosi Szent László Kórház - Budapest) korszerű Philips HD 7 típusú Digitális Color Doppler készülékével, tapasztalt belgyógyász-radiológus kollégánk végzi.

 

Radiológus belgyógyász szakorvosunk

Dr. Gergely Gy. Mária – belgyógyász, radiológus szakorvos

Orvosi diploma: 1985. Budapest Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Általános OK

Szakvizsgák: 1990. belgyógyászat,1999. radiológia

Munkahelyek:

1985-1995: Fővárosi Szent László Kórház, II.Belgyógyászat

1996-2006: Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet – Radiológia, Országos Gyógyintézeti Központ, Szent Imre Kórház, Telki Magánkórház, Budai Katonai Kórház, Raditec

2006-2012: Állami Egészségügyi Központ, Országos Gerincgyógyászati Központ, EUROP-MED Kft.,  Budaőrs,Budai Egészségközpont Kft., Májbetegekért Alapítvány

2012– Breier Fogászat és Egészségközpont, Pilisvörösvár

 

Radiológiai tevékenység:

Elsősorban az emésztőrendszeri és mozgásszervi, gerincgyógyászati megbetegedések diagnosztikájával foglalkozom, de nem csak tanítom, hanem végzek is egyéb irányú vizsgálatokat (pajzsmirigy, érképletek, lágyrészek). Rendszeresen továbbképző tanfolyamokon szerzek újabb ismereteket (ultrahang vizsgálatok, neurológiai betegségek képalkotása, belgyógyászati, emésztőrendszeri és mozgásszervi betegségekkel foglalkozó rendezvények). Mozgásszervi érdeklődésemet tükrözi, hogy manuálterápiás tanfolyamokon képalkotásról adok elő rendszeresen.

Szívügyem a megelőzés, melynek jegyében előtérbe helyezem a szűrővizsgálatokat, azok minél szélesebb körű terjesztése érdekében felvilágosító munkát végzek, szűrésnapokat szervezek. Ezen felvilágosítói és szűrő jellegű munkámban a Májbetegekért Alapítványtól kapok támogatást, akik a lakossági szűréseket ugyancsak előtérbe helyezik.

Más munkahelyeimen a hagyományos radiológián kívül ultrahang (hasi, lágyrész, ízületi és érvizsgálatok), computer tomográfiás (CT) vizsgálatokat végzek, így az adott esetben készséggel konzultálom meg korábbi vizsgálatok eredményét, tőlem telhetően tanáccsal szolgálok az esetleges teendőkre (elsősorban a további kivizsgálásra) vonatkozóan.

Rendelési idő: 

Bejelentkezés: +36 26 331 787 telefonszámon.

Szeretettel és hozzáértéssel várom!

 

Mit kell tudni a hasi ultrahang vizsgálatról?

Alapvető eljárás számos belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati megbetegedés esetében (pl. epekő és a jobb oldali vesekő okozta görcsös fájdalom megkülönböztetésében, epeúti elzáródás kizárásában sárgaság esetén). Alkalmas a műtét előtti és utáni állapot meghatározásra, szövődmények kimutatására. Lehetőségünk van a hasi erek állapotának felmérésére (hasi verőér meszesedés, tágulat), a keringési viszonyok megítélésére (érelzáródás, vérzés).  Hasi traumákat követően elengedhetetlen vizsgálat (máj, lép, vese szakadás, hasűri vérzés, vérömleny kimutatása).

A hasi ultrahang vizsgálat szinte sosem felesleges: szűrés, góckutatás, bárminemű hasi fájdalom, panasz esetén indokolt. Így görcs, hányinger, székletrend változás, puffadás, menstruációs zavar, fogyás vagy éppen túlzott hízás, tartós lázas állapot, stb. esetén alapvető az ultrahang vizsgálat eredménye, akár azért, mert az okot megmutatja, vagy további vizsgálatok felé tereli a beteget, akár azzal, hogy kizár bizonyos betegségköröket az elkülönítő diagnosztikában.

Milyen előkészítés szükséges?

A vizsgálat előkészítést igényel: 4-6 órás éhezés szükséges. A telt húgyhólyag elősegíti a kismedencei szervek megítélését, így a vizsgálat előtt (egy órán belül már ne) bőséges folyadékbevitel ajánlott. A szénsavas, tejes italok, kávé fogyasztását azonban kerülni kell. A kifejezett bélgázosság, valamint túlzott elhízás jelentősen korlátozhatja a kép megítélését. A vizsgálat időpontjától függően az éppen esedékes fontos gyógyszerek bevétele néhány korty vízzel megengedett. Cukorbetegségről a vizsgáló orvost előzetesen mindig tájékoztatni kell, az esetleges rosszullét elkerülése végett.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat fekvő helyzetben történik. Háton fekvő helyzetben, majd jobb és bal oldalfekvésben, légzés visszatartás mellett „scanneli”, tapogatja le a vizsgálófejjel az orvos a hasfali és hasüregi szerveket. A szervek standard síkokban, két irányból is megjelenítésre kerülnek, s a képanyagot kötelező jelleggel, visszakereshetően archiválják, melyre több technikai lehetőség is van (kép nyomtatása, digitális rögzítés).
A vizsgálathoz színtelen, szagtalan zselé alkalmazása szükséges, mely a vizsgálófej és a bőrfelszín közötti, a képalkotást egyébként zavaró légréteg kiszorítását célozza. Könnyen eltávolítható, nedvességen kívül utóhatása, allergizáló tulajdonsága nincs.

A sikeres vizsgálatot a technikai feltételek maximális kihasználása és a vizsgáló orvos szaktudása mellett a beteg együttműködése is elősegíti (megfelelő testhelyzet, légzésszünetek megtartása), Nem kooperáló, idős, elesett, rosszállapotú beteg vizsgálatát azonban életveszély esetén is meg kell kísérelni.

Mikor ellenjavallt a vizsgálat?

A vizsgálatnak ellenjavallata nincs. Terhesség, szoptatás a vizsgálatot nem zárja ki, mivel az ultrahang semmiféle káros hatással nincs a magzatra, tejkiválasztásra. A beültetett illetve viselt fémeszközök, ékszerek, mobiltelefonok sem zárják ki a vizsgálatot, bár a szervezeten belül „leárnyékoló” hatásuk lehet, nem lehet „belátni” mögéjük. Ezt a vizsgáló orvosnak mindig figyelembe kell vennie.

 

Egyéb ultrahangvizsgálatok

A pajzsmirigy, nyaki és egyéb testtájék lágyrész, nyaki és végtagi erek, here és az ízületek vizsgálata előkészítést nem igényel.

A vizsgálatok ugyancsak fekvő helyzetben, szükség esetén testhelyzet változtatás vagy a végtag mozgatása mellett történnek.

Előzetes vizsgálatok eredményének ismerete mindenkor megkönnyíti az ultrahang vizsgálatot végző orvos számára a végső véleményalkotást, a változások megítélését. Így célszerű a korábbi leletek bemutatása.

Az ízületi ultrahang vizsgálatokhoz – amennyiben lehetséges – a meglévő hagyományos röntgen felvételeket hozzák magukkal.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Hormontermelő szervünk gócos (göbök, daganat) vagy diffúz megbetegedése (gyulladás) bármely életkorban előfordulhat. A klinikai panaszok vagy a méretbeli változásból (helyi tünetek, tapinthatóság, nyelés vagy légzési nehézség), vagy a hormontermelés normálistól való eltéréséből (alul- vagy túlműködés) származhatnak (általános tünetek: testsúlyváltozás, hajhullás, bőrszárazság, fáradékonyság, szapora szívműködés, stb.). Bizonyos fajta megbetegedései családi halmozódást mutatnak, így ismert (pl. szülői) betegség esetén szűrővizsgálata is indokolt.

Nyaki és egyéb testtájék lágyrészének vizsgálata

Az ultrahang bármely helyen megjelent tapintható terime (fájdalomtól függetlenül) vizsgálatában nyújthat segítséget. Ártalmatlan elváltozástól kezdve (zsírcsomó, reaktív nyirokcsomó megnagyobbodás, stb.) a komoly ellátást igénylő betegségekig (trombózis, daganatos bőr áttétek, stb.) sok minden előfordulhat, ezért nem felesleges a vizsgálatot elvégeztetni.

Nyaki erek (carotis) vizsgálata

A nyakon elsősorban a nyaki főverőér (carotis) vizsgálatára kerül sor. A fali eltérések (arteriosclerosis) és az általuk okozott esetleges szűkületek meghatározása a további teendők meghatározása szempontjából igen fontos. Különösen veszélyeztetett életkorban, családi hajlammal rendelkezők vagy bizonyos alapbetegségben (cukorbetegség, vérzsír szint eltérések, stb.) szenvedők körében fontos a szűrés illetve a rendszeres ellenőrzés.

Végtagi erek vizsgálata

A végtagokon az artériás (verőér) rendszer vizsgálata csak tájékozódó jellegű lehet, de a fali eltérésekből, a talált, mérhető elváltozásokból ugyancsak következtetni a lehet a további teendők sürgető voltára. Ha hűvös vagy érzéketlen a lába, bizonyos távolság megtétele után nyilalló fájdalmat érez a vádlijában, első vizsgálatként mindenképpen szóba jön az ultrahang.

Végtagokon a vénás (visszér) keringés vizsgálatának igénye gyakoribb (visszérgyulladás, trombózis). Lábdagadás, bőrelszíneződés, tapintható köteg, fájdalmas duzzanat egyaránt indoka lehet a vizsgálatnak, melynek során az érbetegség kizárása mellett esetenként a valódi okra is fény derülhet (pl. térdízületi betegség – Baker cysta).

Ízületek ultrahangos vizsgálata

Sérülés vagy kopás talaján kialakult elváltozások, gyulladások kimutatására (szalag vagy ínszakadás – Achilles!, ízületi folyadék, ízületi belhártya vastagodás) kiválóan alkalmas. Bizonyos körülmények között megítélhető a porcfelszín és porcsérülés (térd meniscus), vállízületben az ún. rotátor köpeny, valamint a bokaszalagok állapota, de esetenként ezek további vizsgálatára (MR) lehet szükség a pontosabb véleményalkotáshoz. A gép minősége lehetővé teszi a könyök (tenisz vagy golf könyök), csukló (alagút syndroma), kéz-láb kisízületek és csípő (gyulladás) vizsgálatát is. Mindenkor sor kerül a környező lágyrész (bőr alatti zsír bevérzés pl.) vagy az izomzat (szakadás pl.) felmérésére, az elkülönítő diagnosztikában esetenként szóba jövő keringés vizsgálatra (pl. térdhajlatban jelentkező duzzanat trombózis vagy Baker cysta?).

Here ultrahangos vizsgálata

A here ultrahangos vizsgálata indokolt minden fájdalmas duzzanat, tapintható elváltozás megjelenése esetén. A két teljesen különböző ellátást igénylő, de azonos klinikai képpel járó gyulladást illetve here-csavarodást biztonságosan ezzel a képalkotó módszerrel lehet és kell elkülöníteni. Az életkor nem mentesít a vizsgálat alól: a hererák elsősorban fiatal (20-40 év) férfiak megbetegedése, korai felismerése meghatározó az egyén sorsát tekintve. Szűrővizsgálatként is alkalmazható, főleg hererák családon belüli előfordulása esetén.

 

Az ultrahang vizsgálat árai (2024. április 1-től)

Hasi ultrahang vizsgálat 20 000 Ft
Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat 18 000 Ft
Nyaki és egyéb testtájék lágyrészének vizsgálata 18 000 Ft
Nyaki erek vizsgálata 18 000 Ft
Végtagi erek vizsgálata (egyoldali artéria vagy véna) 18 000 Ft
Két végtagi ér vizsgálata 24 000 Ft
Ízületek ultrahangos vizsgálata 18 000 Ft
Összehasonlító kétoldali ízületi vizsgálat 24 000 Ft
Here ultrahangos vizsgálata 18 000 Ft

 

Kombinált szűrővizsgálatok

Ha Önnek fontos saját és szerettei egészsége, ne tétovázzon!

A „strucc-politika” nem jó tanácsadó! Az egészségünkről lévén szó, ez még határozottabban érvényes!

A szűrővizsgálatoknak pont az a lényege, hogy betegséget még panaszt nem okozó, korai, könnyebben kezelhető szakaszában fedezzük fel!

Ma Magyarországon elsősorban nagyobb cégek, vállalatok fektetnek hangsúlyt dolgozóik rendszeres egészségügyi szűrésére. Egyre több magánember is felismeri azonban, hogy érdemes az időt, energiát, pénzt megelőzésre fordítania.

Az ultrahang vizsgálat sok információt nyújtó, fájdalmatlan és sugárterheléssel nem járó vizsgálati módszer, mely korlátlan mennyiségben ismételhető.

A vizsgálatokat egy igen korszerű Philips HD 7 típusú Digitális Color Doppler készülékkel, tapasztalt belgyógyász-radiológus kollegánk végzi.

Honlapunkon tájékozódhat az egyes vizsgálati módszerek jelentőségéről, értékeiről. Szűrővizsgálatra bármikor bejelentkezhet rendelési időben a megadott telefonszámokon. Fontos, hogy az előjegyzési időpont igénylésekor jelezze a vizsgálatok típusát és számát, hiszen ez messzemenően befolyásolja az alapos és teljes körű vizsgálat időtartamát.

A tapasztalatok alapján, szűrés csomagokat állítottunk össze, melyek együttesen több régió vizsgálatát tartalmazzák - kedvezőbb árfeltételek mellett.

Kombinált szűrés csomagok

Has és kismedencei + pajzsmirigy+nyaki lágyrész 32 000 Ft

Has és kismedencei + nyaki ér 34 000 Ft

Has és kismedencei + nyaki ér + pajzsmirigy+nyaki lágyrész 40 000 Ft

2085, Pilisvörösvár, Árpád u. 21., Tel.: 06 26 331 787