Gyógytorna – manuálterápia

A gyógytorna kezelések célja legtöbbször betegségek gyógyítása, balesetek illetve műtétek utáni rehabilitáció, vagy bizonyos betegségek megelőzése. Manuálterápiás kezelésekre olyan mozgásszervi bántalmak esetén lehet szükség, amikor valamely ízület blokkolódása, illetve izom-eredetű, vagy ízületi diszfunkció okoz fájdalmat és korlátozza a szabad mozgást.

Gyógytornászaink:
Könyves-Tóth Kinga Moravcsik Bernadett

 

Könyves-Tóth Kinga

gyógytornász-manuálterapeuta

 • 1989 – gyógytornász diploma - Orvostovábbképző Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar, Gyógytornászképző Szak
 • 2000 - Barvincsenko-féle manuálterápia - az Orosz Orvosi Akadémia posztgraduális képzése
 • 2000 - McKenzie módszer - a McKenzie Institute International posztgraduális képzése
 • 2009 - 3D scoliosis terápia (Schroth-módszer) - SpineArt Továbbképzési Központ
 • 2010 - Medical Taping Concept & Kinesio Tape - Viszen Nemzetközi Egészségügyi Továbbképzések Centruma

 

Gerinc torna

A gerinctorna egyénre szabott speciális torna: derékfájás, hátfájás, nyakfájás esetén van rá szükség. Körültekintő vizsgálattal keressük meg a  fájdalom okát és erre dolgozzuk ki a megfelelő kezelést,  esetleg a manuálterápiával, McKenzie-módszerrel kombinálva. Ez a kezelés célterápia: nem pusztán fájdalomcsillapítás, hanem a fájdalom kialakulásának okát keresve és megtalálva működik. A tornát a pácienssel együtt tanuljuk be néhány hét alatt, majd megbeszéljük, hogy a tünetmentességhez milyen gyakran szükséges a tornát a páciensnek otthon végeznie.  A nyomon követés érdekében kéthavonta, félévente kontroll-vizsgálaton találkozunk. Gerinctornát végezhetünk preventív módon is,  a gerincbántalmak kialakulásának megelőzése céljából.

 

Gerincferdülés (scoliosis) kezelése

Ez a terápia alapos vizsgálattal kezdődik. Az ortopéd orvos diagnózisa alapján  megállapítjuk a gerincferdülés irányát, megvizsgáljuk a páciens izomzatát. Ahol izommerevséget, izomcsomókat észlelünk, ott átmasszírozzuk, kilazítjuk a területet és ezután kezdjük el a speciális, egyénre szabott 3 dimenziós tornát. Ez az ún. Schroth módszer, amelynek lényege, hogy a gerincet az izmok segítségével az optimális korrekciós helyzetben tartja. Hogy ide eljussunk, célzott, aszimmetrikus izomerősítésre van szükség. A gyakorlatok a hátizmokra vonatkozóan statikus jellegűek, hiszen a mindennapi tevékenységeink során a gerincünk ilyen jellegű terhelésnek van kitéve. Természetesen az erősítendő egyéb izmokat (has, comb, far, vállöv, kar, talp) is megerősítjük és megtanítjuk az önkorrekciót.

 

Lúdtalp torna

A lúdtalp a láb hosszanti és haránt boltozatainak lelapulása, süllyedése. A lúdtalp torna a lábboltozatok tartásáért felelős izmokat erősíti. A lúdtalp kialakulásának veszélye az olyan időszakokban a legnagyobb, amikor a láb boltozatainak terhelése megnövekszik hirtelen testsúly-gyarapodás, vagy túlzott fizikai megterhelés következtében. A tartósan fennálló lúdtalp számos további problémához vezethet. A talp és bokatáj fájdalmán kívül fájhat a lábszár, a térd, a hátsó comb és a derék is. Ezek az egyéb fájdalmak gyakran a talp fájdalmánál korábban jelentkeznek, és a vizsgálat során derül ki, hogy az alapprobléma a lúdtalp. A fájdalmak kialakulásának oka a test helytelen terhelődése, a rossz statikai viszonyok. Ilyenkor szükséges lehet lúdtalpbetéttel korrigálni a talpat és rendszeres lúdtalp tornát végezni.

 

Manuálterápia

A manuálterápia gyakorlatilag olyan kezelést jelent, amelyet népiesen csontkovácsolásnak neveznek, azonban a kezelést minden esetben manuálterápiás orvos, vagy gyógytornász-manuálterapeuta végzi.  Erre a terápiára  szükség lehet olyankor, ha a derékfájás, vagy egyéb mozgásszervi bántalom oka valamilyen ízületi blokkoltság (vagyis a test valamely - normál esetben - mozgékony pontja nem mozog). Ugyancsak manuálterápiával kezelhető az izomdiszbalansz (a test izomzata nem egységesen erős, emiatt bizonyos  izmoknak "túlmunkát" kell végezniük a normálishoz közeli testtartás érdekében, ezáltal ezek a túlterhelt izmok görcsös állapotba kerülnek). A manuálterápiás vizsgálattal  ezeket a területeket keressük meg és speciális fogásokkal tesszük újra mozgékonnyá a blokkolt területeket illetve lágytechnikával oldjuk az izomgörcsöket. Ezután olyan gyógytorna-programot dolgozunk ki, és olyan életmódbeli tanácsokat adunk, amelyekkel a páciens képes lesz a testét karban tartani, hogy a kóros elmozdulás, izomdiszbalansz ne jöjjön elő újra.

 

Baleseti utókezelés, rehabilitáció

A baleseti utókezelésre általában minden törés, húzódás, zúzódás, műtét után szükség van. Ha a sérülés olyan jellegű, aminek gyógyítása valamilyen rögzítéssel járt, a rögzítés eltávolítása után mindig izomerő csökkenés, ízületi mozgásbeszűkülés tapasztalható. Ilyen esetekben gyógytorna kezelésre van szükség, hogy a gyógyuló ízület normál mozgásterjedelme és funkciója helyreálljon. A terápiát bizonyos esetekben gépi TENS (elektromos ideg- izom stimulátor) kezeléssel egészítjük ki. A rehabilitáció további hasznos kiegészítője lehet a Kinezio-Tape kezelés, amelynek során rugalmas tapasz-szalagokkal tehermente- sítjük a gyógyuló ízületet, segítve a sérült szalagok és izmok regenerációját.

 

Intimtorna

Az intimtorna megelőző és terápiás céllal végzett medencefenék-izomzat erősítő torna, amely segíti a vizelettarást, javítja a szexuális életet. Ezen rejtett izmok erősítése nagyon fontos minden ember számára, a keleti-kultúrákban ezeket a tornákat gyermekkorban tanítják. Nálunk elsősorban többször szült nőknél észlelhető már fiatal korban is vizelettartási probléma, hirtelen mozgás, vagy tüsszentés, köhögés következtében. Ugyancsak előfordulhat ennél a csoportnál olyan szexuális jellegű probléma, amikor az orvos intimtorna elsajátítását javasolja, ami az esetek többségében érezhető eredménnyel jár. A torna egy kb. 10 alkalmas kurzus során betanítható és attól kezdve önállóan végezhető (láthatatlanul) bárhol, bármikor.

 

Kismama torna

A kismama-torna a terhesség 13. hetétől elkezdhető, ha a nőgyógyász szakorvos azt jóváhagyja.  A torna egészen a szülés előtti utolsó hetekig végezhető, ha nincs komplikáció. A heti egyszer vagy kétszer 45 perces foglalkozás az ideális. A torna célja egyfelől karbantartás, másfelől bizonyos izomcsoportok erősítése, felkészítése a szülésre, olyan légzéstechnikák  elsajátítása, melyek segítségével a szülés könnyebbé válhat. A terhesség során az ízületeket tartó szalagok hormonális hatásra megnyúlnak, ilyenkor lazábbaknak érzik magukat a kismamák, illetve esetleg a lábuk megnő (nagyobb cipőre lesz szükség) .Ez időszakos jelenség, az ízületeket ilyenkor fokozottan óvni kell. A gátizomzatot fel kell készíteni a szülésre. Megtanuljuk a rekeszizmot megfelelően használni, hogy a kitolási fázisban segítsük a babát. A kismama tornát csoportos formában tartjuk.

 

Ovis torna

Az ovis torna az óvodás korosztálynak szól, 3-tól 6 éves korig (kicsit fiatalabb, idősebb gyerekek sincsenek kizárva).

A foglalkozás során játékosan (mondókákkal, énekekkel) tornázunk, a talpizom erősítés, a törzsizomzat (hát, has) erősítése, és az ügyességfejlesztés érdekében, kötetlenül, vidáman.

 

 

 

 

Moravcsik Bernadett

gyógytornász-fizioterapeuta

 • 2013 - gyógytornász-fizioterapeuta diploma - Semmelweils Egyetem, Egészségtudományi Kar, Ápolás- és betegellátás Szak
 • 2013 - 3D Scoliosis Terápia (Schroth-módszer) - SpineArt Továbbképzési Központ
 • 2013 - K-Active Taping – K-Active Association
 • 2014 - Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerincen – Pataki Dalma Maitland manuálterapeuta
 • 2015 - McKenzie ’A’ kurzus – The McKenzie Institute International
 • 2016. Fit-ball for Pregnant- R-med
 • 2021. FDM 1,2,3 -Oriolus Med
 • 2021. Köpöly -Oriolus Med
 • 2021. Kinesiotape 1.-Oriolus Med
 • 2021. Kismama-tape- Oriolus Med
 • 2021. Fitmummy posztnatális tréning- Almásy Mozgásakadémia
 • 2022. Floss-Oriolus Med
 • 2022. Triplex Gerincterápia- Almásy Mozgásakadémia

 

 

2085, Pilisvörösvár, Árpád u. 21., Tel.: 06 26 331 787