Menjünk fogorvoshoz!

A kisgyermeket először 2-3 éves korban vigyük először fogorvoshoz. Az első látogatást úgy készítsük elő, hogy minél nyugodtabb légkörben történjen.

Amikor esedékes, hogy az anya megnézesse fogait, vigye magával gyermekét is, aki így hozzászokik a rendelő légköréhez, a műszerek látványához. A fogorvosi székbe ültessük a gyermeket az ölünkbe, így figyelemmel kísérheti, amíg az orvos kezeli fogainkat.

Szerepjáték keretében eljátszhatjuk otthon, hogy fogorvosnál vagyunk, a gyermek, játék közben megvizsgálhatja az anya fogait, és fordítva. Így nagy az esély arra, hogy a félelem nélkül ül majd be a fogorvosi székbe.

 

Szoptatás fontossága a baba fogazata szempontjából

Az anyatej összetétele tökéletesen a baba szükségleteihez van szabva. Az anyatejjel táplált csecsemők kevésbé hajlamosak betegségekre. A baba az anyatejen keresztül ellenanyagokhoz és más védőanyagokhoz jut. Ez fontos a csontok, fogak fejlődése szempontjából is.

Szájizmok, ajak körüli izmok fejlődése és erőssége, szerepe

A csecsemőnek az anyamellről való etetésnél igen élénk mozgást kell végeznie ahhoz, hogy az anyatejhez hozzájusson. A szopás összetett mozgás. Szopás közben, a nyelv és az alsó ajkak állandó érintkezésben van. Az állkapocs ritmikusan mozog fel, le, valamint előre és hátra, miközben arcpofához tartozó izmok váltakozva összehúzódnak, elernyednek. Ez a mozgás fejleszti a étkezéshez, nyeléshez szükséges izmokat.

Szopásról a beszéd kialakulása fényében

A beszédhez szükséges szerveken és szervekben, 100 különféle izom található, a nagytól egészen az apróig, melyeket az agyunknak beszéd közben össze kell hangolnia. Fontos a szájtérben található kisebb izmok mozgékonysága, melyeket szopás közben erősíti a baba.

 

Baba táplálása és az egészséges fogak

A kis fogacskák megóvása érdekében az étrend összeállításánál be kell tartanunk néhány alapszabályt. A pici szervezetének nincsen szüksége a finomított kristálycukorra.  Ha a gyermeknek már van foga, ne adjunk neki olyan ételt, amiben cukor van, például édességet. Így nemcsak a fogak egészségét, de a súlytöbblet okozta problémákat is megelőzhetjük. A babának adjuk olyan ételeket, melyben sok a kálcium. Ez nélkülözhetetlen a fogak egészsége szempontjából. Ne feledjük, a rágás a legjobb fogtisztítás. Minden étkezésnél adjunk gyermekünknek olyan ételekkel, mely rágást igényel.

Cumisüveg, cumi

Bizonyos helyzetekben elkerülhetetlen, hogy a különben szoptatással táplált baba, más módon kapjon enni. Az esetek nagy részében nem a cumisüveg a jó megoldás. Véleményem szerint a legjobb választás az etetőpohár. Már az egészen pici újszülött is tud pohárból inni. Nagyon lassan türelmesen, kezdjük itatni a babát. Várjuk meg amíg kortyol egyet, majd pihen, és csak ezután kínáljuk a következő kortyot. A fogak egészsége szempontjából ugyanilyen jó megoldás az etetőkanál is. Ha a baba nagyon izeg-mozog, egy puha takaróval lazán betekerhetjük úgy, hogy a keze is benne legyen, így könnyebb az etetés.

Cumi

A gyermekorvosok a cumival szemben, ma már az ujj szopását találják helyesebbnek. A kisbaba a kezét önállóan megtalálja, a későbbiekben játék közben a két keze annyira el van foglalva, hogy az ujját nem fogja majd a szájába venni.

Ha rászokott az ujjszopásra hagyjuk, had nyugtassa magát vele. Egészséges gyermek bármikor leszokik róla. Kicsi korban még többet szopja az ujját, nagyobb korban már csak este, melyről kedves szóval, szép beszéddel leszoktatható.

Ha mégis cumit adunk neki, gondoljuk arra, hogy a baba szájának bélflórája egész más, mint az anyáé. Ha a cumi piszkos lesz, mindenképpen vízzel mossuk tisztára.

 

Szájpenész

A kisbabáknál leggyakrabban előforduló szájbetegség, a candida gomba által okozott szájpenész. Ennek kezelése: a baba étkezései között kezelhetjük a gyógyszertárban kapható glycerin-bóraxal. Először tisztítsuk le a fehér lepedéket egy kis gézdarabbal a száj nyálkahártyájáról, majd kenjük be glycerin-bóraxxal. Nem baj, ha az anyag, a baba tápcsatornájába jut. A gomba könnyen végigterjedhet a baba bélcsatornáján, így a végbél környéke is fertőzött lehet. Fontos, hogy szájpenész kezelése alatt, mindent, ami a baba szájába kerülhet, fertőtlenítsünk le.

2085, Pilisvörösvár, Árpád u. 21., Tel.: 06 26 331 787