Kisgyermekek fogápolása

Milyen sorrendben jelennek meg a fogak?

A fogelőtörés, születés utáni 6. hónapban kezdődik az alsó középső metszőfogakkal, ezután a felső középső, majd az oldalsó metszők törnek elő. 2 éves korig befejeződik az első fogzás. A gyermeknek 20 tejfoga van, 6 éves koráig ezzel rág. A fogváltás idején a rágás átmenetileg nehezített, ez azonban nem ok arra, hogy a gyermeket, pépes ételek fogyasztására szoktassuk át.

A fogzás tünetei

Fogzás idején a baba gyakran nyugtalan. Fájdalmát enyhíthetjük az íny masszírozásával, amit kézzel, vagy egy gumiból készült, ujjra húzható masszírozó eszközzel végezhetünk. Adhatunk a babának rágókát is, mely lehűtve, fájdalomcsillapító hatású. Néhány esetben fájdalomcsillapítóra is szükség lehet.

Mivel a nyáltermelés ilyenkor fokozottabb, ügyelnünk kell a száj külső hámrétegének védelmére. Ehhez használhatunk vazelin tartalmú krémet, mely enyhe nyugtató és hámosító hatással rendelkezik. Érdemes a babára könnyen cserélhető partedlit adni, mert a nyállal átnedvesedett ruha miatt, megfázhat gyermekünk.

 

Mikor kezdjünk fogat mosni

Az első tejfogak előtörése után, egy tiszta gézdarabbal törölgessük a baba ínyét. Nyolc tejfog előbújása után kezdjük el a fogkefe használatát. Fontos, hogy a baba hozzászokjon a rendszeres fogmosáshoz. Az első néhány életévben lényeges, hogy egy felnőtt mossa meg a kisgyermek fogait. 10-13 éves korig kontrolláljuk a gyerek fogmosási technikáját, és heti néhány alkalommal saját kezűleg tisztítsuk meg fogait.

Fogkrém, fogkefe

A fogkrémet akkor kezdjük használni, amikor a gyermek már önállóan ki tudja köpni azt a szájából. A fluoridos fogkrémek károsítják a gyermek fogait, fehér elszíneződést okoznak. Ezért én a fluoridmentes fogkrémet ajánlom. Ebből egy borsószemnyit tegyünk a gyermek fogkeféjére. (A fogkrém mennyiségét 6 éves kor után növelhetjük, amikor is áttérhetünk a normál fluoridtartalmú fogkrémre.) A gyermekfogkefékből olyan válasszunk, melynek sörtéje puha, és a feje elég kicsi.

Fogmosás

A főétkezések után körülbelül fél órával mossuk meg a gyermek fogait, gyengéd körkörös mozdulatokkal a fogíny felől, a rágófelszín felé haladva. Fogról fogra ismételjük ezt a mozdulatot.

 

Az ujjszopás káros hatásai

A normálisan fejlődő kisgyermek is gyakran szopja az ujját az első két életévben, ezzel a szokásával általában később magától is felhagy. A cumizás hatására kisfokú tejfogazati anomália alakulhat ki, de ez rendszerint magától korrigálódik. Fontos, hogy az ujjszopásról soha ne akarjuk erőszakkal leszoktatni a gyermeket.

A harapás deformálódásának állandósulását, 4 éves korul túl is tartó folyamatos ujjszopás eredményének tekinthetjük. Kialakulásában az ujj szopása mellett fontos szerepet játszik a szájkörüli izomzat és a nyelv kóros funkciója is. A szájba dugott ujj az állkapcsot a nyugalmi helyzethez képes nagyobbra nyitja. A felső metszőkre kifelé, az alsókra befelé döntő hatást gyakorol, miközben a nyelvet is lejjebb szorítja.

 

Fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodást a cukros ételek elkerülésével, és a rendszeres, helyes technikával történő fogmosással előzhetjük meg. Az esti fogmosás után a gyermek, már ne egyen, és ne igyon semmit. Téves az az elgondolás, mely szerint az alma tisztítja a fogakat. 3 éves kor után a gyermeket rendszeresen, legalább évente vigyük el fogászati vizsgálatra.

 

Kitört tejfog

Amint a gyermek tipegni kezd, számíthatunk balesetre, sérülésekre. Ha egy fog kitörik, feltétlenül keressük meg, öblítsük le, és rakjuk vízbe. A kitört fogat sikálni tilos. A baleset után azonnal, de legkésőbb fél órán belül keressünk fel egy fogorvost, aki ekkor még vissza tudja ültetni a gyermek fogát. Letört tejfoggal is mihamarabb keressük fel fogorvosunkat.

 

Rágás

A rágás jelentős szerepet játszik abban, hogy a fogak milyen mértékben ellenállóak a fogszuvasodással szemben. A jól rágó, kemény ételt evő gyermeknek ép a foga. A fogak, és az állcsontok fejlődése a jó szopással indul meg, és a kiadós rágással válik tökéletessé (ezért sem ajánlatos a gyermeket cumisüvegből táplálni).

 

Fluorbevitel

Azt, hogy a gyermekünknek szüksége van-e extra fluorbevitelre, sok tényező határozza meg. Érdemes az ivóvíz fluortartalmának utánanézni. Amennyiben kevés benne ez az ásványi anyag, a gyermeknek adjunk magas fluortartalmú ásványvizet. Gyermekorvossal egyeztetve fluortartalmú tabletta adagolása is szóba jöhet. De vigyázzunk, mert a fluor túladagolása károsítja a fogakat, és elszíneződéseket okoz.

2085, Pilisvörösvár, Árpád u. 21., Tel.: 06 26 331 787